Siirry pääsisältöön

6. Datan ja algoritmien valta

 

Kuvaaja Vitaly Vlasov palvelusta Pexels
Big data tarkoittaa isojen tietomassojen talletusta ja käsittelyä. Tähän luetaan mukaan strukturoimaton data, kuten teksti-, kuva-, video- ja äänidata. Dataa voidaan hyödyntää monella eri tavalla. Sen avulla voidaan mm. suositella uusia palveluja, ennustaa asioita sekä ihmisten tarpeita ja esimerkiksi tuotteet korjaamis tarvetta. Dataa kerätään, jotta toimintatapoja pystytään kehittämään. Sen avulla toimintaa pystyy tehostamaan ja räätälöimään paremmin jokaiselle asiakkaalle. Dataa kerätään myös, koska se on arvokkaimpia raaka-aineita tällä hetkellä. Sitä pitää kuitenkin osata hyödyntää tai se on turhaa.

Suosittelualgoritmi ja addiktoivuus

Datan hyödyntämisen perusteella syntyy mm. suosittelualgoritmi, mitä monet sosiaalisen median kanavat hyödyntävät. Tämän avulla käyttäjälle näytetään sellaista sisältöä, mistä juuri hän olisi kiinnostunut. Tavoitteena on pitää käyttäjä ruudun ääressä niin pitkään kuin mahdollista. Sosiaalinen media pyrkii koukuttamaan käyttäjän, jotta hän käyttäisi palvelua mahdollisimman paljon. Tätä hyödyntää esimerkiksi TikTok sovellus, joka tuli suosioon vuonna 2019 yhdistyttyään Musically sovelluksen kanssa. Sovelluksessa voi itse tuottaa sisältöä tai seurata vain muiden tekemiä videoita. Sovellus oppii nopeasti tunnistamaan käyttäjänsä katsomismieltymykset ja alkaa näyttämään sen kaltaista sisältöä. Videoita on loputon määrä ja niitä voi katsoa niin pitkään kuin haluaa.

Kuvaaja fauxels palvelusta Pexels


Suosittelualgoritmin haittoja

Sosiaalinen media on melko uusi keksintö, joten vielä ei tunneta kaikkia sen haittoja. Tiedämme kuitenkin, että TikTokin kaltaiset sovellukset heikentävät ihmisen keskittymiskykyä. Useat tutkimukset ovat myös linkittäneet suuren sosiaalisen median käytön mielenterveysongelmiin kuten masennukseen ja ahdistukseen. Sosiaalisen median vaikutukset ihmisen kehitykseen ovat aihe, joka kiinnostaa minua paljon sillä koen, että se on vaikuttanut omaankin elämääni ja koen itsekin riippuvuutta puhelimeeni. Olen syntynyt aikana, kun sosiaalinen media on juuri tullut eikä sen vaaroista ole tiedetty mitään. Kännykkä ja siinä olevat sovellukset ovat hyvin koukuttavia, mutta ne ovat myös hyvin oleellinen osa nykymaailmaa ja nuorena on lähes mahdotonta olla ilman mitään sosiaalisia medioita.


Lähteet:

Haaga-Helian oppimateriaali, Digitaalinen liiketoiminta, Datan merkitys

https://www.sciencetimes.com/articles/34138/20211025/tiktok-bad-brain-constant-social-media-streaming-narrows-collective-attention.htm

https://www.psychologytoday.com/us/blog/digital-world-real-world/202002/anxiety-and-social-media-use


Kommentit