Siirry pääsisältöön

5. Sanaleikkejä ja sopivia hakusanoja

Mitä hakukoneoptimointi on?

Hakukoneoptimointi eli Search engine optimization on prosessi, jonka päämäärä on tuoda verkkosivustoille lisää kävijöitä hakukoneista. Hakukoneoptimoinnilla pyritään nostamaan verkkosivuston sijoitusta Googlen haussa ja näin myös tehdä sivusto hakijalle helpommaksi löytää. Googlella onkin hakukoneiden monopoli ja sillä on hurjat 3,5-5,7 biljoonaa hakua päivittäin. Hakukoneissa näkyvyyden merkitys kasvaa jatkuvasti. Tämä johtuu siitä, että useampi potentiaalinen asiakas käyttää hakukonetta apunaan ostopäätöstä tekiessään. Voidaan ajatella, että Google on kuin lampun henki. Sieltä löytyy aina vastaus kaikkeen ja tämä on mahdollista tehokkaan hakukoneoptimoinnin avulla. Etsiessäni jotain tuotetta, löydän sen helposti ensimmäisten hakuosumien joukosta. Hyvin harva ihminen tuskin koskaan edes katsoo Googlettaessaan toiselle hakusivulle. Tämän vuoksi on todella tärkeää, että yritys hyödyntää oikeita sanoja hakukoneoptimoinnissaan. 
Kuvaaja PhotoMIX Company palvelusta Pexels

Millaista on sitten hyvä hakukoneoptimointi? 

Hakukonenäkyvyyteen vaikuttaa moni asia, jotka on tärkeä huomioida optimoinnissa. Näkyvyyteen vaikuttaa mm. sivuston tekninen toteutus, sivuston sisältö ja muut ulkoiset tekijät. Verkkosivujen sisällön tulee olla kohdillaan ja laadukasta. Sen pitää tuottaa lukijalla arvoa, jonka vuoksi on tärkeää, että sivusto saadaan kohdennettua mahdollisimman hyvin tavoiteasiakkaille. Informatiivisen ja laadukkaan sisällön lisäksi tekstin tulee sisällyttää hakusanoja. Näiden avulla kuluttaja hakee tietoa. Hyvin toteutettu sivusto pitää lukijan pidempään kiinnostuneena ja pidempään sivustolla. Nykymaailmassa tulee myös varmistaa, että nettisivut toimivat kaikilla älylaitteilla eivätkä vain tietokoneella. Linkit ovat myös aina hyvä lisä. On hyvä, jos useampi paikka ohjaa nettisivuille. Tämä onnistuu esimerkiksi aktiivisella sosiaalisen median käytöllä ja merkitsemällä näihin kanaviin sivuston osoite. 

Miten tiedän mitä hakusanoja käytän?

Hakusanoilla tulee olla korkea hakuvolyymi. Tätä voi lähteä selvittämään esimerkiksi avainsanatutkimuksella. Mikael Jukaraisen blogin mukaan avainsanatutkimuksen voi toteuttaa kahdella eri tapaa perinteisellä avainsanatutkimuksena ja käänteisenä tutkimuksena. Perinteinen avainsanatutkimus antaa avainsanaehdotuksia sen perusteella, mitä avainsanaideoida palveluun syöttää. Käänteinen avainsanatutkimus taas etsii kaikki avainsanat, joilla tutkittava sivusto löytyy Googlesta ja näiden avulla voidaan poimia potentiaalisimmat avainsanat. Oikeuden avainsanojen löytäminen on samalla luovaa ja teknistä työtä. 

Kommentit

  1. Otsikko herätti mielenkiinnon tekstin lukemiseen. Tekstissä oli käytetty hauskasti mielikuvia kuten lampunhenki. Kysymykset oli sijoitettu kappaleen alkuun, jonka avulla pystyi orientoitumaan siihen, mitä seuraavaksi tulee lukeneeksi. Avainsanatutkimus oli itselle uusi termi. Onneksi harvoin enää tulee eteen sellaisia nettisivuja, joka on tehty vain tietokoneella katseltavaksi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti