Siirry pääsisältöön

1. Digitalisaation hyödyntäminen pandemian keskellä

Digitalisaatio tehostaa ja parantaa liiketoimintaa. Nykymaailmassa yritys jää nopeasti jälkeen muista ilman sen hyödyntämistä. Se muun muassa helpottaa kommunikaation kulkemista ja kehittää informaatioteknologiaa, joka puolestaan nopeuttaa tuotteiden kehittymistä. Tuotantoprosessin tehostumisen ansiosta saadaan lisää rahaa ja voittoa, joka on talouden päätavoitteita. Digitalisaatio onkin hyvin ajankohtainen aihe nykypäivänä ja varsinkin tämänhetkisen Korona pandemian myötä. Tämän seurauksena esimerkiksi etätyö ja automatisaatio on kasvanut. Digitalisaatio on myös ajankohtainen aihe Suomen kannalta, sillä Suomi pyrkii olemaan digitalouden edelläkävijä vuoteen 2030 mennessä. Tämä on iso ja kunnianhimoinen tavoite, mutta ei missään nimessä mahdottomuus. Suomi on sijoittunut vuodesta toiseen kärkisijoille Euroopan unionin digitalisaatiovertailussa. Suomi sijoittui tänä vuonna eli vuonna 2021 toiseksi Euroopan komission vuotuisessa digitalouden ja-yhteiskunnan indeksin (DESI) vertailussa.  

https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/digitaalinen-elektroninen-internet-ipad-35550/

Digitaalisuus nyt

Digitaalisuutta voidaan hyödyntää moneen asiaan ja tietoa voidaan jalostaa eri tarkoituksiin. Tietoa ja dataa voidaan esimerkiksi yhdistellä, niin kuin Google Maps on tehnyt. Google Mapsin avulla saa reaaliaikaisesti tietoa liikenteestä, pystyy navigoimaan perille GPS avulla ja katsoa matkalla olevien liikkeiden, ravintolojen ja kauppojen arvosteluja. Tämän lisäksi data voidaan nähdä uutena raaka-aineena, josta voi luoda uutta dataa. Myös erilaisten digitaalisten alustojen kautta pääsee nauttimaan digitalisaation hyödyistä. Yksi suurista muutoksista digitalisaation myötä on viihteen tuottaminen. Ihmiset voivat nykyään luoda itse sisältöä esimerkiksi YouTuben ja TikTokin kaltaisten sovellusten kautta ja seurata toistensa luomaa sisältöä. Tällaisen sisällön kuluttaminen on maksutonta siinä mielessä ettei raha siirry kuluttajalta suoraan sovellukselle, mutta katsomalla tätä sisältöä luovuttaa palveluntuottajalle omaa dataa ja tietoja, mitä he voivat hyödyntää liiketoiminnassaan ja myydä jopa eteenpäin.

Teknologian trendejä ja niiden vaikutus minuun

Lukiessani Dna keräämiä teknologiatrendejä vuodelle 2021 huomasin monia kiinnostavia trendejä. Koronan etätyön lisääntymisen ja omaa työllistymistäni ajatellen kiinnitin huomioni 9. trendiin, jossa puhuttiin globaaleista työmarkkinoista. Etätyöt ovat mahdollistaneet työskentelyn missä päin maailmaa tahansa, joka tavoittaa lisää työntekijöitä ja monipuolistaa erilaisia elämistyyliä. Tämä tuo tietynlaista vapautta, kun ei ole sidottu yhteen paikkaan. Ajatus siitä, että voisin tulevaisuudessa olla missä päin maailmaa haluan ja silti tehdä töitä koneelta käsin, kuulostaa houkuttelevalta. Koronan myötä on tajuttu, että monia töitä pystyy hyvin tekemään kotoa käsin. Toivon, että tämä mahdollisuus etätyölle pysyy myös pandemian rauhoituttua, sillä monille ihmisille tämä on jaksamisen kannalta paljon parempi. Normaaliin palaamisen myötä yritykset voisivat vaihtoehtoisesti valita hybridi mallin hyödyntämisen työpaikoilla, jolloin riittäisi, että käy työpaikalla esimerkiksi muutaman kerran kuukaudessa.

Etätyön lisäksi etäseminaarit ja -koulutus on lisääntynyt ja samalla sitä on kehitetty hurjaa vauhtia. Muistan, kun Koronan alku aikoina olin harmissani, siitä kun opetus siirtyi kokonaan etäopetukseen, sillä koin että oppimiseni kärsi sen myötä. Koen kuitenkin, että alan pikkuhiljaa tottua tähän ja jopa ajoittain pidän etäkoulusta. Siinä on omat hyötynsä. Voin esimerkiksi samalla tehdä koti-askareita ja kuunnella luentoa ja välillä nousta jaloittelemaan pitkän luennon aikana. Vapaa-aika lisääntyy, kun matkoissa ei kulu samalla tavalla aikaa kuin aikaisemmin. Tämä ei olisi mahdollista luento salissa. Myös luentojen nauhoitus on lisääntynyt, joka mahdollistaa luennon katsomisen nopeammalla tahdilla ja hankalien kohtien kertaamiseen moneen kertaan. Perinteisellä luennolla voi käydä niin, että neljän tunnin luennon aikana tippuu keskivälissä kärryiltä eikä enää pääse takaisin mukaan. Erilaiset etäseminaarit ja koulutukset mahdollistavat osallistumisen, vaikka olisi toisella puolella maailmaa ja ne pienentävät myös kustannuksia.

https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/kasin-kirjoitettu-naine-taide-luova-4348401/








Kommentit

  1. Mielenkiintoinen otsikko tekstillä. Tekstissä oli mukavasti omaa pohdintaa, johon pystyn myös itse samastumaan. Pidän itse myös etäkoulusta juuri listaamiesi asioiden vuoksi. On mukavaa, kun aikaa säästyy harrastuksiin ja muihin puuhiin. Minustakin Suomen tavoite olla digitalouden edelläkävijä vuoteen 2030 mennessä kuulostaa kunnianhimoiselta tehtävältä saavuttaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti